Hem assistit a la trobada per excel·lència de la comunitat de Scratch i us ho expliquem a continuació!

Els passats dies 23, 24 i 25 d’agost va tenir lloc a la bonica vila universitària de Cambridge, la trobada anual de la comunitat de Scratch en territori europeu, la Scratch Conference Europe 2019.

L’equip d’untocdetic vàrem tenir la sort de poder-hi ser, i podem assegurar que va ser una grandíssima experiència. La trobada està destinada sobretot a professionals, mestres, educadors i docents, però en definitiva a qualsevol persona de la comunitat de Scratch que vulgui compartir i aprendre sobre les diferents maneres, metodologies i estratègies d’aplicar Scratch en diversos projectes.

A la trobada, entre molts altres destacats, hi van ser presents membres dels equips de Scratch del MIT, que són qui desenvolupa l’aplicació, també del ScratchEd Team de Harvard que són qui en dinamitza la comunitat i elabora materials didàctics, i de la Raspberry Pi Foundation que n’eren els amfitrions.

La trobada seguint el seu esquema habitual, oferia xerrades a la sala principal de conferències on es presentaven alguns dels fets destacats i novetats de Scratch, així com es presentaven les línies de treball a futur per a la comunitat. En paral·lel es portaven a terme tallers, grups de debat i presentació de projectes, en un format més íntim. La veritat és que entre tantes coses interessants es feia difícil decidir on assistir. Podeu comprovar vosaltres mateixos com de farcit n’estava el programa!

A l’espera que es publiquin alguns dels materials de les sessions us fem un resum del que ens va semblar més interessant:

En una de les presentacions principals, Mitchel Resnick, el “pare” de la criatura de Scratch, va oferir una retrospectiva molt interessant de com hem arribat fins a la recent versió 3 de Scratch. Una versió que incorpora tots els aprenentatges d’aquests anys d’evolució, i que pretén ser la més portable, oberta, inclusiva i ampliable a nivell d’experiència i d’interacció amb el món físic i amb altres aplicacions.

Va exposar unes dades força espectaculars, amb un creixement de la comunitat d’usuaris en línia de Scratch que tenia un poc centenar en 2007 fins als més de 10 milions actuals! En aquest sentit en va destacar el paper d’iniciatives com Code Club o CoderDojo, que han generat milers de grups formals o informals arreu del món, entorn a la introducció del pensament computacional, la robòtica i la programació educativa.

Sobre Scratch en concret, en va destacar sobretot la filosofia que hi ha al darrere, i de com vol ser sobretot una plataforma on els infants i joves desenvolupin la seva creativitat, independentment dels aspectes més tècnics.

Aquí ens va agradar molt la comparativa que va fer amb plataformes com ara Youtube. Situant-nos al moment actual, explicava com internet, i en especial els canals de youtube, han esdevingut espais d’autoaprenentatge on podem trobar tutorials de tota mena, i això és fantàstic, i precisament aquí és on Scratch no només pot ser també un espai on publicar tutorials, sinó que aquests poden ser interactius. Amb Scratch el procés d’elaboració pot ser tan senzill com el de gravar-se en vídeo, fins a la incorporació d’altres aspectes molt més complexos amb altres formats multimèdia (i a més a més incorporant interacció amb l’espectador/usuari).

Segons Resnick la creativitat dels infants i joves sempre supera les expectatives de qui ha creat la mateixa plataforma, i n’exposava alguns exemples amb testimonis que li arriben d’arreu del món. Especialment divertit i simpàtics eren els exemples de projectes que feien usuaris celebrant el seu “Scratchniversari” un concepte que ens va encantar a tots els assistents. Celebrem la creativitat compartint la nostra alegria cada dia!

Un dels conceptes més importants que va explicar, i que per a ell és un del més representatiu de la filosofia de Scratch (i que de fet és el subtítol del seu llibre Lifelong Kindergarten), són les 4P: Projects, Passion, Play, Peers. Aquí és on rau el gran potencial d’aquesta eina i aquesta metodologia.

  • El treball per projectes i de com Scratch està especialment pensat per treballar estructurat d’aquesta manera.

  • El treball amb continguts que sorgeixin de la passió i la motivació dels usuaris, és a dir que podem fer servir Scratch per parlar del tema que vulguem, d’allò que més ens apassioni o motivi.

  • La creació i experimentació a partir del Joc, com a base de tot, doncs en definitiva Scratch és una plataforma per crear jocs.

  • I l’aprenentatge i experimentació entre iguals, i en especial el poder de la comunitat com a espai de suport i relació, i generador de coneixement compartit.

Ens explicava Resnick que no té sentit treballar amb Scratch a partir de projectes pautats, guies didàctiques per seguir pas a pas fil per randa (més enllà d’una petita presentació per explicar com funciona l’eina), sinó que el veritable potencial està a aplicar aquesta metodologia oberta i d’experimentació lliure, en deixar que els infants i joves experimentin i descobreixin per ells mateixos, que provin, s’equivoquin, que comparteixin entre ells allò que fan. Tot plegat com a estratègia educativa més enllà de Scratch i de les eines que puguem utilitzar.

Una de les intervencions més memorables i inspiradores de tota la conferència! Us en deixem el vídeo a continuació.

També vàrem tenir l’oportunitat d’escoltar altres xerrades molt interessants, com per exemple la de Philip Colligan, que explicava com des de la RaspberryPi Foundation van apostar per treballar a partir de la innovació i de l’experimentació oberta dels infants i joves, donant-los l’oportunitat de treballar amb un maquinari realment potent i versàtil, al mateix nivell que el que podria utilitzar qualsevol enginyer/a o científic/a. Amb els seus dispositius no volien crear una “joguina” per a nens petits, o fer distincions entre projectes seriosos i altres per jugar, sinó que volien posar a l’abast una eina potent per a experimentar i crear sense limitacions. Entenien que qualsevol projecte tecnològic necessita incorporar aspectes creatius i de joc, i que si ho fa, té moltes més possibilitats d’esdevenir exitós, especialment si ho plantegem des de la perspectiva educativa.

Tot un al·legat al moviment i la cultura maker que tant present és ara mateix en els entorns educatius. Com a novetats va presentar el seu darrer producte: La placa RaspberryPi4 de la que en va destacar la millora en la potència de processament i capacitat de memòria, i el suport nadiu per a Scratch del seu sistema propi de codi obert Raspbian (basat en Linux).

També va presentar amb gran orgull la plataforma de recursos i materials didàctics per a realitzar tota classe de projectes

https://projects.raspberrypi.org/en

I per si tot això fos poc, vàrem poder gaudir de moltes altres sessions i xerrades, compartint projectes que es fan arreu del món, aprenent sobre com aplicar diferents estratègies i metodologies en diferents contextos.

Coneixent nous dispositius en forma de prototips per a interactuar amb Scratch i altres aplicacions. Fent tallers pràctics amb Micro:bit, Makey Makey, dibuixant, construint robots i criatures de cartó…

I com a representants del grup de les trobades ScratchEd Meetup Barcelona (a les que us convidem a venir!) vam tenir l’oportunitat d’explicar tot el que fem des d’aquí, com d’interessants són les trobades que fem i de com d’activa és la comunitat, fet que va ser celebrat i lloat pels assistents i membres de les comunitats d’altres països. Va ser un plaer trobar-nos un grupet de gent de la comunitat catalana de Scratch!.

I tot això amenitzat amb uns shows de tancament molt entretinguts i inspiradors. Aquí us deixem un vídeo del què ens va presentar Neil Monteiro, divulgador i presentador de programes de ciència, que va fer el dissabte al vespre.

Realment tota una experiència que no oblidarem mai, ens vam quedar amb les ganes de poder voltar una mica més per la vila de Cambridge, poder visitar més coses i aprendre’n encara més, però el temps és limitat! En qualsevol cas la motxilla que ens hem endut està ben plena, i ara tocarà digerir i assimilar tot el que hem vist per seguir explorant i compartint coneixements.

Esperem poder repetir en un pròxim esdeveniment, i poder-ho compartir i explicar per aquí! Quina sort tenim!

Us deixem un recull de fotos i piulades de la trobada.

Salut i força Scratch ^_^


Esther

Dinamitzadora Social Digital. Educació Social. Coorganitzadora de #ScratchEdMeetUp BCN

1 comentari

Scratch Conference 2019 - ScratchCatalà · 1 setembre, 2019 a les 11:38

[…] ha estat escrita pel Pep Oliveras i l’Esther Gibert per al blog unTOCdeTIC: accés a la publicació original. Gràcies amics per compartir l’experiència a […]

Els comentaris estan tancats.

CA