Micro:bot

TALLER

Construirem el nostre cotxe-robot amb la placa Micro:bit i el programarem perquè es mogui.

DESTINATARIS: nenes i nens a partir de +8 anys.

APLICABILITAT: No cal tenir coneixements previs en programació però es pot utilitzar aquest taller com un recurs complementari i pràctic per exemple després d’haver fet una introducció amb Scratch.

Abans de construir el robot, necessiteu construir el cos base. Només cal fer-ho una vegada. Accediu al següent enllaç per seguir el passos per construir-lo. (en anglès).

ja.cat/Ad5iS

Penseu que també podeu muntar la carcassa del vostre vehicle robotitzat amb qualsevol caixa o tros de cartró. L’important del muntatge és que recordeu connectar la placa Micro:bit amb els cables cocodrils de la següent manera: El clip verd es connecta al pin 0, el groc al pin 1 i el negre a GND. El cable cocodril verd es connecta al motor d’una roda, el cable groc es connecta a l’altre.

PAS 1

Anem al lloc web makecode.microbit.org

Seleccioneu “New Project”. Us obrirà un nou projecte. En la part inferior on hi posa “Untitle” poseu el nom del vostre projecte.


 Podeu canviar l’idioma amb la icona de l’engranatge que està situat a dalt a la dreta, al costat del logo Microsoft.


 

PAS 2

El codi que anem a crear constarà de tres tipus de blocs diferents, que es mostren a continuació:

 

“Para siempre”: Utilitzem aquest bloc per dir-li a la Micro:bit què no s’aturi. Tots els nostres codis es col·locaran dins d’aquest bloc i s’executaran en seqüència de dalt a baix repetint infinitament.

 


“Pausa”: utilitzem aquest bloc per crear buits temporitzats entre esdeveniments del nostre codi. En aquest cas, ho farem servir per garantir que el nostre compte enrere es produeixi en intervals d’1 segon. (1 segon = 1000 ms).

 

“Escritura analógica pin P0 a 1023”: Aquest bloc el trobarem en “Avanzados” / “Pines” Per programar el que tinguem connectat amb els cables cocodrils a les entrades pin de la placa Micro:bit, en aquest cas els dos motors (servos) que fan girar les rodes. Per canviar el port cliquem el desplegable que apareix en P0 i el nombre clicant a sobre del 1023 i escriviu.

Aquests blocs els trobarem a “Basico” i “Pines”. Cada bloc representa un color diferent, així ens resulta més senzill trobar el bloc que necessitem. Només caldrà clicar el bloc que volem i arrossegar-ho a la zona de programació i encaixar cada bloc, com si una peça d’un puzle es tractés. Si no està encaixat, veuràs que el bloc es torna en un color pàl·lid, recordant-nos que ha d’estar encaixat dins del codi perquè s’activi.

PAS 3

El nostre codi ha de ser capaç de fer que avanci el Micro:bot.

 

Dins del bloc ‘Para Siempre”’, col·loquem un bloc “escritura analógica pin P0 a 0” i “escritura analógica P1 a 0”, com que volem que avanci, canviarem el seu valor a 100. Podem fer clic amb el botó dret sobre aquest bloc i seleccionar “Duplicar” i fer una còpia, modificant l’entrada P0 a P1, i ja tindrem el codi dels dos motors que tenim connectats a la placa.


Aquests blocs envien un senyal al pin 0 i 1 de 100. El motor (servo) sap que 100 significa avançar.

 

L’escriptura digital només accepta els valors 5v o 0v, és a dir, tot o res, per exemple una pila de botó que dóna energia o no. En canvi l’escriptura analògica accepta un gran ventall de valors, en el nostre cas per donar més o menys velocitat al nostre Micro:bot.

PAS 4

Ara, provem-ho!

Premeu “descargar” i després d’uns instants el codi s’ha de mostrar com a descàrrega al vostre navegador.

Si connecteu la Micro:bit a un port USB, es mostrarà com a dispositiu d’emmagatzematge. Simplement arrossegueu i deixeu anar el fitxer .hex que acabeu de descarregar a la placa Micro:bit. El fitxer pot no aparèixer a l’explorador de fitxers de la Micro:bit, però és allà! Un cop transferit el fitxer (la llum del Micro:bit deixarà de parpellejar ràpidament) traieu la placa del vostre ordinador.

Ara enceneu la Micro:bit amb les bateries i, a continuació, avançarà per sempre fins que es topi amb algun obstacle.

 

REPTES

Ara que hem creat un codi perquè avanci el Micro:bot. Què us sembla si programem altres maneres de moure’s?.

 Avançar i retrocedir

Hem enviat el número 100 a tots dos dels servos, el que fa que les rodes avancin. Però com que els servos es troben enfront de les direccions oposades, les rodes també aniran en direccions oposades i, per tant, passen en cercles.

Per fer-lo anar endavant o cap enrere, hem de dir a cada roda que faci el contrari de l’altre. Aquest nou codi el fa avançar, espereu 500 mil·lisegons (mig segon!) I cap enrere i torneu a esperar 500 mil·lisegons. Tot està embolicat dins d’un bucle per sempre, així que ho farem per sempre.


Compileu i envieu aquest codi a la Micro: bit per provar-lo.

 En cercle

Si tanqueu els ulls i us imagineu que sou el Micro:bot, per realitzar un cercle gran, donareu un pas endavant, gireu una mica, doneu un nou pas endavant, etc. Intenta-ho!

Aquest codi li indica al Micro:bot exactament això. Per fer que el cercle sigui més gran, proveu de fer una pausa més llarga.


 

Moures en angle de 90º

Proveu de fer girs de 90º per canviar de direcció, cap a dreta o cap a l’esquerra. Com hauríem de programar perquè faci un gir més ampli al que hem fet al donar cercles?

 

CONSELLS

Podeu encadenar més de dues direccions! També podeu afegir paraules i dibuixos perquè es vegin en el panell LED mentres es desplaça el nostre MIcro:bot.

Aquí teniu els valors corresponen a les direccions:

 

100 P0

100 P1: Gir d’una banda

 

10 P0

10 P1: Gir a l’altra banda

 

10 P0

100 P1: endavant

 

100 P0

10 P1: Inversa

Llicència de Creative Commons untocdetic.net està subjecta a una llicència de Reconeixement 4.0 Internacional de Creative Commons

CA