COET MICRO:BIT

coet

TALLER

Dissenyarem el nostre coet espacial amb un compte enrere incorporat amb la placa Micro:bit.

DESTINATARIS: nens i nenes a partir de 8 anys.

APLICABILITAT: No cal tenir coneixements previs en programació però es pot utilitzar aquest taller com un recurs complementari i pràctic després d’haver fet una introducció per exemple amb Scratch. 

makecode

PAS 1

Anem al lloc web makecode.microbit.org

Seleccioneu “New Project”. Us obrirà un nou projecte. En la part inferior on hi posa “Untitle” poseu el nom del vostre projecte.

canviar idioma

Podeu canviar l’idioma amb la icona de l’engranatge que està situat a dalt a la dreta, al costat del logo Microsoft.

PAS 2

El codi que anem a crear és molt senzill i constarà de cinc tipus de blocs diferents, que es mostren a continuació:

botó a

“al presionarse el botón A”: Utilitzem aquest bloc per dir-li a la Micro:bit què fer quan premem el botó A. Tots els nostres codis es col·locaran dins d’aquest bloc i s’executaran en seqüència de dalt a baix quan premem el botó A.

pausa

Pausa”: utilitzem aquest bloc per crear buits temporitzats entre esdeveniments del nostre codi. En aquest cas, ho farem servir per garantir que el nostre compte enrere es produeixi en intervals d’1 segon. (1 segon = 1000 ms).

mostrar numero

“Mostrar número”: Utilitzem aquest bloc per mostrar el compte enrere numèric de la matriu de LED de la micro micro: bits. Per canviar el nombre clica a sobre del 0 i escriu.

mostrar cadena

“Mostrar cadena”: Qualsevol text que escrivim en aquest bloc es desplaçarà a través de la matriu de leds Micro:bit.

Aquests blocs els trobarem a “Basico” i “Entrada”. Cada bloc representa un color diferent, així ens resulta més senzill trobar el bloc que necessitem. Només caldrà clicar el bloc que volem i arrossegar-ho a la zona de programació i encaixar cada bloc, com si una peça d’un puzle es tractés. Si no està encaixat, veuràs que el bloc es torna en un color pàl·lid, recordant-nos que ha d’estar encaixat dins del codi perquè s’activi.

bloc basic
codi bàsic coet

PAS 3

El nostre codi ha de ser capaç de quan premem el botó A; fer un compte enrere des de 5 utilitzant la matriu de LED per mostrar el compte enrere.

Dins del bloc ‘A premut’, anem a col·locar un bloc de números i, com que el nostre compte enrere comença en 5, canviarem el seu valor a 5. Podem fer clic amb el botó dret sobre aquest bloc i seleccionar “Duplicar” i una còpia. d’aquest bloc es farà, canviarà el seu valor a 4 i repetiu-ho per als números restants.

Volem assegurar-nos que cada pas del nostre compte enrere és un segon i fer-ho cal inserir una “pausa” de 1.000 ms després de cada bloc “número de presentació”.

codi coet

PAS 4

 

Ara hem creat un codi per mostrar un compte enrere a la matriu LED. 

Per a la nostra última linia de codi, utilitzarem el bloc “Mostrar cadena” per mostrar el missatge “ENLAIRAR”.

codi coet micro:bit

PAS 5

Ara, provem-ho! Podem utilitzar el simulador abans de passar el codi a la Micro:bit per comprovar que el codi funcioni correctament.

Premeu “descargar” i després d’uns instants el codi s’ha de mostrar com a descàrrega al vostre navegador. Si connecteu la Micro:bit a un port USB, es mostrarà com a dispositiu d’emmagatzematge. Simplement arrossegueu i deixeu anar el fitxer .hex que acabeu de descarregar a la placa Micro:bit. El fitxer pot no aparèixer a l’explorador de fitxers de la Micro:bit, però és allà! Un cop transferit el fitxer (la llum de la Micro:bit deixarà de parpellejar ràpidament) traieu la placa del vostre ordinador.

Ara enceneu la Micro:bit amb les bateries i, a continuació, premeu A i el compte enrere començarà!

mostrar icono

REPTE

Per què no canvieu el text al final del codi per obtenir una imatge de desplaçament d’un coet?

Utilitzeu el bloc “mostrar leds” o “mostrar ícono” per dissenyar el vostre coet. Torneu a utilitzar l’interval per canviar la velocitat a la qual es desplaçarà la imatge. Experimenteu amb diferents velocitats i diferents dissenys d’imatges, o fins i tot desplaçant dues imatges tenint una seqüència única.

Llicència de Creative Commons untocdetic.net està subjecta a una llicència de Reconeixement 4.0 Internacional de Creative Commons

CA