Il·lustració per a impressió

Fitxa 

DESTINATARIS: Persones que treballen amb un programa d’edició d’imatges i volen exportar els seus projectes per a imprimir.

APLICABILITAT: En aquesta fitxa treballem amb Adobe Illustrator versió 2019, però la guia és totalment compatible amb qualsevol programa d’edició d’imatge. Recomanable si volem fer impressions de qualitat.

En preparar una il·lustració per la seva impressió, es necessiten certes marques perquè el servei d’impressió registri els elements de la il·lustració amb precisió i comprovi si el color és correcte. Pots afegir a la il·lustració els següents tipus de marques d’impressora:

Marques de límit (D)

Regles horitzontals i verticals fines (línies) que defineixen on ha de retallar-se la pàgina. Les marques de límit també poden ajudar a registrar (alinear) una separació de color en una altra.

 

Marques de registre (B)

Petits “punts de mira” en l’àrea exterior de la pàgina que que ajuden a alinear la impressió quan s’imprimeix a doble cara.

 

Barres de color (E)

Petits quadrats de color que representen les tintes CMYK i els matisos (C) de gris, s’utilitzen habitualment per calibrar el perfil de color de la premsa abans d’imprimir per si el document porta un perfil de color diferent al del servei d’impressió.

 

Informació de pàgina (C)

Illustrator insereix rètols sobre el document amb el nom del número de taula de treball, l’hora i la data d’impressió, la lineatura utilitzada, l’angle de trama de la separació i el color de cada document. Aquests rètols apareixen en la part superior de la imatge.

PER QUÈ AFEGIR SAGNAT AL DOCUMENT?

El sagnat és la part de la il·lustració que queda fora del quadre delimitador d’impressió o de l’àrea de retallada i de les marques de límit. 

S’inclou en la il·lustració com a marge d’error, per a garantir que la tinta s’imprimirà fins a la vora de la pàgina una vegada que s’imprimeixi i es  retalli, o bé per a assegurar-se que es pot afegir una vora exterior a la imatge. Una vegada que has creat la part de la imatge del sagnat, pots utilitzar Illustrator per a especificar l’amplària d’aquest. En augmentar el sagnat, en els serveis d’impressió, imprimeixen una part major de la il·lustració situada fora de les marques de límit. No obstant això, les marques de límit continuen definint un quadre delimitador d’impressió de la mateixa grandària.

En un document si hi ha un color o un objecte fins a la vora del document, cal afegir sagnat perquè després, a l’hora d’imprimir, la impressora (que mai imprimeix fins a la vora del paper) no aparegui una vora sense color en el document. Això comporta que el document mai sortirà de la mateixa mida que li posem originalment,  amb la qual cosa es fa amb paper més gran i després es retalla.

En aquest cas, explicarem com hem de configurar-ho pas a pas, i també de forma senzilla i ràpida, perquè el nostre projecte estigui llest per enviar a un servei d’impressió.

PAS 1

Creem un nou projecte

Seleccionem la mida del document, per exemple B5. Si seleccionem en el menú superior Imprimir, ja ens configura certs paràmetres per la impressió.

En la part dreta ens apareix “detalles de ajustes preestablecidos”, és la part que ens interessa.

. Assignem un nom al nostre nou document. 

. En seleccionar la mida del document B5 ens apareix per defecte les mides, però podem modificar l’alçada i l’amplada amb llibertat.

. Configurar l’orientació de la pàgina en vertical o horitzontal.

. Podem assignar quantes taules de treball apareixen en començar amb el nostre projecte. Les taules de treball seria l’equivalent a les pàgines que volem imprimir.

. Mida del sagnat, podem configurar els paràmetres de forma independent, és a dir, que superior i inferior tinguin una mida i esquerra i dreta una altra. Però per fer-ho fàcil posarem 3mm en totes les vores.

. El mode de color ens surt per defecte si hem elegit nou document Imprimir. CMYK per impressions i RGB per visualitzacions en pantalla.

. Efectes de rasteritzat són efectes que generen píxels en lloc de dades vectorials.

En el nou document apareixerà dos rectangles, un de color negre que és la mida del document a treballar, i el rectangle vermell és on arriba el sagnat.

Podem modificar o afegir les marques de sagnat si tenim el document creat. Anem a: 

. Selecciona Archivo > Imprimir…

. Selecciona Marcas y sagrado a la part esquerra del quadre de diàleg Imprimir.

. (Opcional) Si selecciones Marcas de límite, especifica l’amplada de les línies de les marques i la distància de desplaçament entre les marques de límit i la il·lustració.

PAS 2

Un cop modificat el document per la seva impressió només caldrà desar-ho en format pdf (recomanable si tenim diferents taules de treball). D’aquesta manera, un cop desat, quan ho obrim amb un programa d’edició es queda editable el document.

RECORDA...

Si has de modificar el color de fons, afegeix-lo amb un rectangle amb el color, a la mida que arribi fins a les marques de sagnat. Així ens assegurem que a l’hora d’imprimir no apareixerà una petita vora sense color al voltant de tot el document. En els serveis d’impressió, el document a imprimir, el fan amb una mida més gran i després ho retallen, d’aquesta manera per a nosaltres quedarà a la mida que volem amb tot el document imprès sense cap rastre de vores sense color.

MODE SENZILL

Crea un document i desa’l en pdf (Archivo, Guardar como…/Formato Adobe PDF). S’obrirà una finestra i en la part superior en Ajustes preestablecidos en Adobe PDF selecciona Impresión de alta calidad. En la banda esquerra en Marcas y sangrado, selecciona totes les caselles i l’opció Usar ajustes de sangrado de documento. I ja ho tindràs configurat de forma ràpida i senzilla.

Llicència de Creative Commons untocdetic.net està subjecta a una llicència de Reconeixement 4.0 Internacional de Creative Commons

CA