Catmeteo Micro:bit. “Gatunada” amb el sensor de temperatura

Hola món! Estem a juliol i la calor estreny de valent, com cada estiu i més. I algunes persones, entre elles jo, la calor ens dóna per fer alguna “gatunada” per passar les hores de calor. I què he fet? Doncs no podia ser d’una altra manera que no fos amb una Micro:bit a la mà! El projecte Catmeteo Micro:bit que he realitzat amb el sensor de temperatura de la placa, és per demostrar quanta calor estem passant aquests dies de juliol, dins de casa, quin drama!

La funda

Fa uns dies vaig comprar una funda/carcassa per la meva estimada placa, no perquè es protegeixi de les caigudes i cops, això no em preocupa perquè és molt resistent aquesta petitona placa, sinó perquè amb la funda (almenys amb la de silicona) es veu més nítidament el panell de leds.

En el mercat es poden trobar generalment de dos tipus: una carcasa acrílica transparent que es queda fixada per les cantonades amb quatre cargols i una funda de silicona de color que s’ajusta perfectament a la mida de la placa. Qualsevol de les dues tenen accés lliure a les entrades de la Micro:bit.

La meva funda de silicona té la forma de la cara d’un gat, i m’encanta! La funda deixa accés lliure a totes les entrades i no costa gens de posar-la i treure-la, opció que cercava perquè en fer projectes Maker amb la Micro:bit, la carcassa acrílica considerava que em podia molestar i necessito tenir fàcil accés a la placa per les creacions Maker. A més, com mencionava al principi l’objectiu principal de la seva compra és la millora visualització del panell de leds. Té una capa fina de silicona que tapa els leds fent que aquest es vegin més nítids quan s’il·luminen.

Així doncs, feta la presentació de la funda felina només falta explicar el feixuc procés de programar… és broma, la programació de la Micro:bit és tan senzilla i intuïtiva amb la programació visual per blocs com és l’Scratch.

La programació

Makecode.org és la web oficial per programar la Micro:bit, personalment m’agrada. Certes persones usuàries es queixen que no hi ha una versió fora de línia per a escriptori, us explicaré un secret… No, no hi ha una versió offline, es necessita una connexió a internet per accedir a la web però un cop que accediu al projecte  ja no cal internet per programar. Així doncs, puntualment podem connectar-nos amb la wifi del nostre mòbil i després desconnectar-nos, per exemple.

Una de les avantatges que trobo molt útil amb l’editor és que té un simulador de la Micro:bit, podem crear el codi i comprovar el seu resultat amb el simulador. Això ens permet dues coses: Podem revisar i rectificar en cas d’error sense la necessitat de descarregar el codi i passar-ho a la Micro:bit, i podem iniciar-nos i familiaritzar-nos amb la programació (visual per blocs i JavaScript) sense que tinguem la placa físicament.

La programació perquè mostri la temperatura actual és senzilla. En tan sols tres blocs podem donar l’ordre que ens mostri la temperatura constantment. I d’aquí, afegir blocs perquè sigui més interessant la programació, com per exemple que soni un alarma si fa molta calor o molt de fred, que aparegui un missatge d’avís o, si som uns avantatjats de la programació, podem fer projectes Maker molt interessants. En el meu cas, he volgut fer un codi molt senzill que no es tarda ni un minut, on cada mig segon ens digui la temperatura ambiental i que, en cas que la temperatura superi els 28 graus, aparegui el símbol d’una calavera indicant que ens podem morir de calor, més drama!

També es pot programar la placa amb Scratch, tot i que evidentment no té un simulador i les opcions són més limitades per programar. En el meu cas no hi ha el bloc del sensor de temperatura. Però té una part bona i és que hi ha l’opció de programar sense necessitat de tenir connectada la placa amb un cable a l’ordinador i veure el procés in situ del codi. Això és possible si el teu ordinador té bluetooth i et descarregues Scratch Link. Ademés podem vincular el ventall de blocs que té Scratch per vincular algunes accions amb la Micro:bit.

la gatunada

I feta la petita presentació, de les diferents fundes i alguns avantatges i diferències de l’editor Makecode i Scratch, us deixo amb el vídeo, fet amb el mòbil, de la “gatunada”. Amb la companyia de Dana, la meva gateta peluda entremaliada.

Bon estiu i vigileu amb les altes temperatures.

Catmeteo Micro:bit
Categories: opinió

Esther

Dinamitzadora Social Digital. Educació Social. Coorganitzadora de #ScratchEdMeetUp BCN

CA